Praktijk voor Mondhygiene Heerenveen

  Voor optimale mondzorg door onze mondhygienisten

Veelgestelde vragen

Scroll naar onder voor meer informatie over onderstaande onderwerpen.


Hoe moet ik elektrisch poetsen?


Flossen, hoe kun je dat het beste doen?


Hoe herkent u ontstoken tandvlees?


Mondhygiëne en zwangerschap, is een bezoek aan de mondhygiëniste gewenst?


Wat is het verschil tussen een mondhygiëniste en een preventie assistent?


Wat kun je doen aan een slechte adem of een vieze smaak in de mond?


Witte tanden, hoe kan ik het beste mijn tanden laten bleken?



Hoe moet ik elektrisch poetsen?

Een vaste poetsvolgorde is van belang. Begin bijvoorbeeld aan de binnenkant in de onderkaak en poets die helemaal. Schuif de borstel hierbij steeds één tand of kies op. De borstelkop moet diep tussen uw kiezen en uw tong worden geplaatst, zodat de borstelharen uw kiezen goed raken en zodoende het randje van het tandvlees goed schoon wordt. Poets ook de achterkant van de laatste kies goed.
Poets daarna de buitenkant van de onderkaak. Doe dat ook weer tand voor tand. Poets vervolgens bovenop de kiezen (de kauwvlakken), kies voor kies.

Flossen, hoe kun je dat het beste doen?

1. Neem een stukje flossdraad van ongeveer veertig centimeter. Wikkel de uiteinden losjes om de middelvingers en houd een stukje van drie centimeter flossdraad strak tussen beide duimen en wijsvingers. 

2. Breng met behulp van je duimen en wijsvingers de draad met heen-en-weergaande bewegingen door het punt waar de tanden of kiezen elkaar raken (contactpunt). Doe dit voorzichtig en voorkom doorschieten. 

3. Trek de draad na het contactpunt strak om de tand of kies. Breng de draad onder het tandvlees totdat je weerstand voelt. Het mag geen pijn doen. Haal de draad dan, terwijl die contact houdt met de zijkant van de tand of kies, met korte heen-en-weergaande bewegingen terug tot het contactpunt. 

4. Trek de draad nu strak om de aangrenzende zijkant van de tand of kies. Breng de draad weer voorzichtig onder het tandvlees. Stop als u weerstand voelt. Breng de draad, terwijl die contact houdt met de zijkant van de tand of kies, met korte heen-en-weergaande bewegingen terug tot het contactpunt. 

5. Breng de flossdraad dan met een zagende beweging door het contactpunt en haal hem terug.

6. Ga vervolgens door naar de volgende tand of kies. Gebruik voor iedere tussenruimte steeds een nieuw stukje flossdraad.


Naar boven.


Hoe herkent u ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is rood, gezwollen of bloedend. Het kan plaatselijk voorkomen, tussen twee kiezen bijvoorbeeld, of in uw hele mond. Ontstoken tandvlees gaat vaak samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Vaak is het tandvlees gevoelig als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt. Uw mondhygiëniste kan u helpen door middel van behandeling en instructie.








Naar boven.

Mondhygiëne en zwangerschap, is een bezoek aan de mondhygiëniste gewenst?

Tijdens de zwangerschap kunnen zich mondproblemen voordoen als gevolg van de veranderende hormoonhuishouding. Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt de groei van bepaalde bacteriën gestimuleerd. Hierdoor hebt u meer kans op het krijgen van (tandvlees)ontstekingen (bijvoorbeeld zwangerschapsgingivitis of nog ernstiger: parodontitis). Uw tandvlees reageert heftiger op de aanwezigheid van tandplak. Tijdens de zwangerschap bestaat niet alleen een hoger risico op tandvleesontstekingen: als de tandvleesontsteking ernstig wordt, hebben sommige zwangere vrouwen een verhoogd risico op een vroeggeboren baby met een laag geboortegewicht. Uit wetenschappelijk onderzoek bij vrouwen met tandvleesontstekingen is gebleken dat mondbacteriën in de bloedstroom kunnen komen, waardoor ontsteking en verhoogde spiegels van het hormoon prostaglandine ontstaan. Tegen het eind van de zwangerschap kunnen verhoogde prostaglandinespiegels weeën opwekken en zo het risico van vroeggeboorte verhogen. Recent is aangetoond dat behandeling van parodontitis voor de 28e week van de zwangerschap de kans op vroeggeboortes significant verminderd.


Tijdens zwangerschap extra aandacht voor mondhygiëne
Extra aandacht voor de mondhygiëne tijdens de zwangerschap is dus erg belangrijk. Ga daarom als u zwanger bent naar de mondhygiënist voor een mondhygiëne-controle. Deze kan dan kijken hoe het met de conditie van uw tandvlees gesteld is en in geval van gingivitis of parodontitis uw gebit uitgebreid reinigen. Ook krijgt u dan instructies hoe u het beste kunt poetsen (minimaal 2 keer per dag) en de ruimtes tussen uw tanden en kiezen goed schoon kunt houden. Een gebitsreiniging door de tandarts is vaak niet zo uitgebreid als bij de mondhygiënist. De mondhygiënist besteedt  hier afhankelijk van de ernst van de situatie per afspraak ongeveer een half uur tot drie kwartier aan (inclusief uitleg en voorlichting. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig.

 

Na overgeven niet direct poetsen!!
Een zwangerschap gaat vaak gepaard met misselijkheid en eventueel overgeven. De verleiding is dan groot om direct daarna u tanden te poetsen om die vieze smaak in uw mond te krijgen. Toch kunt u dat beter niet doen. Maagzuur tast het tandglazuur (de beschermende laag om uw tanden) aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als u direct na het overgeven uw tanden poetst, kunt u het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen met uiteindelijk mogelijk tanderosie als gevolg. Het is dan beter uw mond te spoelen met water.
In geval van misselijkheid is het verleidelijk om de achterste kiezen niet te poetsen. Houd deze plekken extra goed schoon. Een tandenborstel met een kleine kop is bij misselijkheid beter te verdragen.

Vertel het uw tandarts of mondhygiënist altijd als u zwanger bent!


Naar boven.


Wat is het verschil tussen een mondhygiënist en een preventie assistent?

De preventie assistent is een tandartsassistent met aanvullende scholing. De preventieassistent verricht handelingen in de mond onder toezicht van de tandarts. Voorbeelden van werkzaamheden van de preventie assistent zijn: voorlichting mondverzorging, tandsteen verwijderen boven het tandvlees en röntgenfoto’s maken en gebitsafdrukken nemen.


De mondhygiënist is een professional met een hogere beroepsopleiding. De beroepstitel mondhygiënist is een beschermde titel. In Nederland hebben tandartsen, kaakchirurgen, orthodontisten, tandprothetici en mondhygiënisten een beschermde titel. Beschermde titel wil zeggen dat alleen degenen die de opleiding voor het betreffende beroep met goed gevolg hebben afgerond de titel mogen dragen. Deze beroepen en hun opleidingseisen zijn beschreven in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG)

De werkzaamheden van de mondhygiënist zijn in eerste instantie gericht op de preventie – het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen.

Indien noodzakelijk behandelt de mondhygiënist tandvleesaandoeningen waarbij bijvoorbeeld de worteloppervlakken onder het tandvlees schoon- en gladgemaakt moeten worden. Indien de mondhygiënist daarvoor opgeleid is kan hij / zij in opdracht van de tandarts kleine gaatjes in tanden en kiezen behandelen.


Naar boven.


Wat kun je doen aan een slechte adem of een vieze smaak in de mond?

Een onaangename adem of een vieze smaak in de mond, is iets wat iedereen wel eens heeft, bijv. na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen, 's ochtends bij het wakker worden, etc. Na een aantal keer goed poetsen van de tanden, verdwijnt dit en komt het niet zomaar terug.

Ongeveer een kwart van de volwassenen heeft vaker een onaangename geur in de adem. Dit wordt halitose of foetor ex ore genoemd. Omdat de mond en het gebit, behalve voor eten ook gebruikt wordt om mee te praten, te lachen en bijv. te zoenen, kan halitose een grote sociale belemmering vormen.

Oorzaak buiten de mond
De oorzaak kan lokaal in de mondholte gelegen zijn of deze kan op een andere plaats in het lichaam bevinden. Buiten-de-mondholte gelegen oorzaken van halitose zijn o.a:

  • luchtwegaandoeningen
  • aandoeningen in het maag-darmkanaal
  • lever/ galblaasaandoeningen
  • suikerziekte
  • trimethylaminuria of visgeursyndroom
  • geneesmiddelen
  • voedings-/genotsmiddelen (knoflook, alcohol, tabak)

Dit is slechts een gedeelte, van een scala aan buiten-de-mondholte gelegen factoren. Het is uitgebreider dan hier besproken wordt. Toch speelt vooral de tandarts of mondhygiënist een grote rol bij het voorkomen en genezen van halitose. De oorzaak van deze onaangename adem blijkt namelijk bijna altijd in de mondholte gelegen te zijn!

Behandeling
Als je geregeld last hebt van een vieze smaak of adem, probeer dit dan niet te maskeren met snoepjes en mintsprays, maar bezoek dan een mondhygieniste en laat je gebit controleren.
De behandeling moet er in eerste instantie op gericht zijn de veroorzakers, d.w.z. bacteriën te verminderen.

Tips:

  • reinig de mond na het eten, vooral belangrijk bij eiwitrijk voedsel als melk, vis en vlees.
  • drink voldoende water (2,5l) om een droge mond zoveel als mogelijk te voorkomen.
  • drink niet teveel koffie, dit kan een droge mond en daardoor halitose veroorzaken.
  • Ontbijt met kauwbaar voedsel; vast voedsel schuurt de dode cellen, die de zwavelvormende bacteriën als voedsel gebruiken, van de tong af.

bezoek niet als eerste een maag-darmarts, aangezien slechte adem bijna altijd afkomstig is uit de mond.


Naar boven.


Witte tanden, hoe kan ik het beste mijn tanden laten bleken?

Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van een mondhygiënist.

Thuis bleken onder begeleiding van een mondhygienist:
Egale, niet te ernstige verkleuringen kunnen van buitenaf worden gebleekt. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt de mondhygiënist een afdruk van uw gebit.
Hierop maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel. Deze wordt gemaakt van een zachte kunststof, specifiek voor uw gebit. Dat is belangrijk, want dan past de lepel goed en wordt uw tandvlees goed beschermd tegen de blekende stof (peroxide). U krijgt de bleeklepel en de gel met de blekende werking mee naar huis. Daarom wordt dit ook wel ‘thuisbleken’ genoemd. Uw tandarts geeft aan hoe lang u de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat. Meestal zult u de bleeklepel ’s nachts dragen. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat. Tijdens het bleken, kunnen uw tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden.  

 

 

Hoe lang duurt een bleekbehandeling? De lengte van een bleekbehandeling hangt af van de bleekmethode. Bij de thuisbleekmethode duurt het meestal twee weken voordat u een gewenst resultaat bereikt.  

Wat voor resultaat zal het opleveren?  Het bleekresultaat verschilt voor iedereen. De basiskleur van uw tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. En die basiskleur is bij iedereen anders. Het bleekresultaat is soms niet blijvend. In een aantal gevallen komt de verkleuring na een paar jaar weer terug. De vorming van tandbeen gaat namelijk gewoon door. Ook gebleekte tanden zullen, net zoals niet-gebleekte tanden, op den duur verkleuren door veroudering. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt. Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is niet helemaal bekend.  

Als u uw gebit wilt laten bleken dan kunt u bellen voor een afspraak. U kunt zich ook aanmelden via ons contactformulier.


Naar boven.