Praktijk voor Mondhygiene Heerenveen

  Voor optimale mondzorg

Nicolette Hooijschuur en Miranda Bruinenberg ondersteunen Stichting Bocas Sanas

Nicolette Hooijschuur zet zich al enige jaren in voor mondheelkundige zorg voor de kinderen in Maimon, een dorp in de Dominicaanse Republiek. In 2014 is ook Miranda Bruinenberg één van de deelnemers die mondheelkundige zorg geeft in Maimon. De beide mondhygiënisten zetten zich graag in voor de jeugd in deze arme regio. Hieronder leest u waarom zij dit van groot belang vinden.  

Gebitsproblemen hebben een grotere invloed op de algemene gezondheid en de levensverwachting dan in het algemeen wordt gedacht. In de meeste ontwikkelingslanden is de capaciteit van de tandheelkundige gezondheidszorg helaas nog beperkt, in het bijzonder op het platteland. De Wereld Gezondheids Organisatie WHO rapporteert dat gebitsproblemen in ontwikkelingslanden zorgen voor meer ziekteverzuim dan bloedarmoede, malaria en tuberculose samen. Gebitsproblemen hebben daardoor een grote negatieve invloed op het welzijn van de bevolking, op scholing en de economie.

Dat geldt ook voor de Dominicaanse Republiek. We kennen het vooral als een prachtig vakantieland met een fraaie natuur, maar er is veel zichtbare en onzichtbare armoede. Veel mensen, vooral op het platteland, hebben weinig of geen toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en dat geldt helemaal voor tandheelkundige zorg en preventie.

De  "Stichting Bocas Sanas Holanda-Maimón” wil zich inzetten om daar daadwerkelijk iets aan te veranderen. “Bocas Sanas” is Spaans voor “Gezonde monden”.

De doelstelling van Bocas Sanas is het bevorderen van de mondgezondheid van de jeugd in het noorden van de Dominicaanse Republiek, met name in de arme plattelandsomgeving van het district Maimón in de provincie Puerto Plata, door het geven van preventieve en curatieve zorg. Daarbij wordt samengewerkt met een lokale stichting, Candida Minaya, Dominicaanse collega's van het Ministerie van Volksgezondheid en met tandpasta- en tandenborstelproducent Colgate Palmolive Dominicana

Een essentieel onderdeel van het Bocas Sanas werk is het op scholen opzetten van mondhygiëne systemen gebaseerd op schoolpoetsen: kinderen wassen hun handen en poetsen hun tanden éénmaal per dag in speciaal daarvoor gemaakte poetsinstallaties op school. Dit gebeurt volgens het Fit for School systeem (http://www.fitforschool.ph/).

 

 

Bocas Sanas in de media

 In het DFA Magazine verscheen een interview met Nicolette Hooijschuur over het werk van de Stichting Bocas Sanas.

 

 

website statistics